Ωρολόγιο Πρόγραμμα, Χειμερινό Εξάμηνο 2023-24

Αγαπητές Φοιτήτριες και Αγαπητοί Φοιτητές,

μπορείτε να βρείτε το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων, του ΔΠΜΣ ΟΣΥΛ, για το χειμερινό εξάμηνο 2023-24 εδώ.

Ευχόμαστε μια επιτυχημένη και δημιουργική ακαδημαϊκή χρονιά!

– Από τη Γραμματεία

Νέες/οι Φοιτήτριες/τές, Ακαδημαϊκό Έτος 2023-24

Σας ενημερώνουμε ότι η Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών (ΕΠΣ) του ΔΠΜΣ ΟΣΥΛ, στη Συνεδρίαση της 27 Σεπτεμβρίου 2023, ομόφωνα ενέκρινε την εισαγωγή των νέων μεταπτυχιακών φοιτητριών/τών για το ακαδημαϊκό έτος 2023-24, με Α/Α αίτησης τους:

14548, 14669, 14834, 15573, 15743, 15891, 15907, 15912, 15921, 15923

Σας συγχαίρουμε θερμά και σας ευχόμαστε επιτυχημένες και δημιουργικές σπουδές στο ΔΠΜΣ ΟΣΥΛ!

– Από τη Γραμματεία

Ακαδημαϊκό Ημερολόγιο 2023-24

Ακαδημαϊκό Ημερολόγιο 2023 – 24

Εξετάσεις περιόδου Σεπτεμβρίου 2023:28.8.2023 – 22.9.2023
Έναρξη μαθημάτων χειμερινού εξαμήνου:2.10.2023
Λήξη μαθημάτων χειμερινού εξαμήνου:12.1.2024
Εξετάσεις χειμερινού εξαμήνου:22.1.2024 – 9.2.2024
Έναρξη μαθημάτων εαρινού εξαμήνου:19.2.2024
Λήξη μαθημάτων εαρινού εξαμήνου:31.05.2024
Εξετάσεις εαρινού εξαμήνου:10.6.2024 – 28.6.2024


Αργίες

Οι επίσημες αργίες του ακαδημαϊκού έτους για την εκπαιδευτική διαδικασία, είναι οι ακόλουθες:

 • Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου
 • Επέτειος του Πολυτεχνείου (17η Νοεμβρίου)
 • Εορτή του Αγίου Ανδρέα (30η Νοεμβρίου)
 • Διακοπές των Χριστουγέννων (από 24 Δεκεμβρίου μέχρι και της 6ης Ιανουαρίου)
 • Εορτή των Τριών Ιεραρχών (30η Ιανουαρίου)
 • Καθαρά Δευτέρα
 • Επέτειος της Επανάστασης του 1821 (25η Μαρτίου)
 • Διακοπές του Πάσχα (από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι της Κυριακής του Θωμά)
 • Πρωτομαγιά
 • Φοιτητικές Εκλογές
 • Αγίου Πνεύματος

Παρουσίαση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας: κ. Δημητρίου Κομποστιώτη

Σας προσκαλούμε στη δημόσια παρουσίαση/εξέταση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας του μεταπτυχιακού φοιτητή του ΔΠΜΣ ΟΣΥΛ, κ. Δημητρίου Κομποστιώτη, που θα πραγματοποιηθεί ημέρα Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2023 και ώρα 12:00 μμ, με τίτλο:

“Αlgorithms and Architectures for Reconfigurable-Intelligent-Surface-Aided Wireless Communications for 6G”.

Εξεταστική Επιτροπή:

κ. Βασίλειος Παλιουράς, Καθηγητής (Επιβλέπων)

κ. Κωνσταντίνος Μπερμπερίδης, Καθηγητής

κ. Γεώργιος Θεοδωρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής


*: Η παρουσίαση θα είναι διαθέσιμη και διαδικτυακά,

Join Zoom Meeting

https://upatras-gr.zoom.us/j/96250170523?pwd=SkZzOHAxZ25jOWJKVmRmRS9WcGxJdz09

Meeting ID: 962 5017 0523 / Passcode: 800621

ΔΠΜΣ ΟΣΥΛ: Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για Μεταπτυχιακές Σπουδές, Ακαδημαϊκού Έτους 2023-24

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για Μεταπτυχιακές Σπουδές, Ακαδημαϊκού Έτους 2023-24: α) [Αρχείο PDF] και [Αρχείο Word], β)[Έντυπο αίτησης – Αρχείο Word]ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής

Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών


ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (Δ.Π.Μ.Σ.)

«ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ (ΟΣΥΛ)»


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ακαδ. έτους 2023-24

Τα Τμήματα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής καιΗλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, προσφέρουν Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο αντικείμενο «Ολοκληρωμένα Συστήματα Υλικού και Λογισμικού» («Ο.Σ.Υ.Λ.»). Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού αποφασίστηκε η προκήρυξη είκοσι πέντε (25) θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024.

Το Δ.Π.Μ.Σ. – «Ο.Σ.Υ.Λ.» απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.), διάρκειας τριών ακαδημαϊκών εξαμήνων με 90 ECTS.

Η έναρξη των μαθημάτων θα λάβει χώρα τον Οκτώβριο του 2023.

Το ΔΠΜΣ λειτουργεί χωρίς δίδακτρα.ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ

Το Δ.Π.Μ.Σ. – «Ο.Σ.Υ.Λ.» αφορά κυρίως ενσωματωμένα συστήματα, όπως Ηλεκτρονικά συστή- ματα βασισμένα σε mRs, DSPs, ASICs, ASIPs, συστήματα σε chip, επαναδιατασσόµενες αρχιτεκτονικές και το λογισμικό τους (λειτουργικά συστήματα πραγματικού χρόνου, εφαρμογές, τεχνολογία λογισμικού) για τις τηλεπικοινωνίες και τη βιομηχανία. Το Δ.Π.Μ.Σ. – «Ο.Σ.Υ.Λ.» εμβαθύνει στις σύγχρονες μεθόδους σχεδιασμού ενσωματωμένων συστημάτων, περιλαμβάνοντας θέματα ασφάλειας, χαμηλής κατανάλωσης, αξιοπιστίας και κάθε είδους βελτιστοποίησης με βιομηχανικό ενδιαφέρον. Καλλιεργείται η στενή συνεργασία με τη βιομηχανία.

Στο Δ.Π.Μ.Σ. – «Ο.Σ.Υ.Λ.» γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι των Τμημάτων: Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, Ηλεκτρολόγων / Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Πληροφορικής, Φυσικής, Μαθηματικών και Πληροφορικής Πανεπιστημίων της ημεδαπής και ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής, πτυχιούχοι Ανωτάτων Στρατιωτικών Σχολών, καθώς και πτυχιούχοι Τμημάτων των Τ.Ε.Ι. συναφούς γνωστικού αντικειμένου.

Αίτηση μπορούν να υποβάλλουν και τελειόφοιτοι των ανωτέρω τμημάτων, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν προσκομίσει Βεβαίωση Περάτωσης των Σπουδών τους το αργότερο μέχρι 31 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους. Σε κάθε περίπτωση, οι επιλεγέντες θα πρέπει να προσκομίσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι τη λήξη των εγγραφών, με την προθεσμία να διαφοροποιείται για τη  Βεβαίωση Περάτωσης Σπουδών, όπως περιγράφεται ανωτέρω.ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ / ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ

Η υποβολή αιτήσεων στο ΔΠΜΣ ΟΣΥΛ για το ακαδημαϊκό έτος 2023/24  ξεκινάει στις 14 Ιουνίου 2023 και ολοκληρώνεται στις 13 Σεπτεμβρίου 2023. Το σύστημα υποβολής θα είναι ανοικτό για όλο αυτό το διάστημα. Η αξιολόγηση όμως θα γίνει σε δύο φάσεις:

 • 1η Φάση:    Θα αξιολογηθούν όσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί έως 18 Ιουλίου 2023.
 • 2η Φάση:    Θα αξιολογηθούν όσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί στο επόμενο διάστημα έως                        και 13 Σεπτεμβρίου 2023.

Διευκρινίσεις για τη διαδικασία των 2 φάσεων:

 • 1η ΦΑΣΗ: Οι αιτήσεις υποψηφιότητας που θα υποβληθούν ηλεκτρονικά με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέχρι και 18-7-2023, θα αξιολογηθούν από την αρμόδια επιτροπή εντός του Ιουλίου. Για όσες υποψηφιότητες κριθεί απαραίτητο να υπάρξει συνέντευξη, αυτή θα πραγματοποιηθεί εντός του Ιουλίου και στη συνέχεια θα ανακοινωθεί ο πρώτος κατάλογος των επιλεγέντων Εισακτέων. Ο αριθμός των Εισακτέων της 1ης Φάσης δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος του 50% του συνολικού επιτρεπτού αριθμού εισακτέων. Κατά την αξιολόγηση της 1ης Φάσης κάποιοι υποψήφιοι μπορεί να κριθούν ως Επιλαχόντες. Οι αιτήσεις των Επιλαχόντων θα επανεξεταστούν τον Σεπτέμβριο.
 • 2η ΦΑΣΗ: Οι αιτήσεις υποψηφιότητας που θα υποβληθούν ηλεκτρονικά με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά από 19-7-2023 μέχρι και 13-9-2023, θα αξιολογηθούν από την αρμόδια επιτροπή εντός του Σεπτεμβρίου. Για όσες υποψηφιότητες κριθεί απαραίτητο να υπάρξει συνέντευξη, αυτή θα πραγματοποιηθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια θα ανακοινωθεί ο δεύτερος και τελευταίος κατάλογος των Εισακτέων.

Αίτηση υποψηφιότητας μπορεί να υποβληθεί μόνο μία φορά κατά το διάστημα υποβολής. Αν κάποιος που έχει αξιολογηθεί στην 1η Φάση και δεν έχει γίνει δεκτός θεωρεί ότι έχει σημαντικά πρόσθετα στοιχεία να προσκομίσει, τότε μπορεί να τα αποστείλει ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: secretary.postgraduate@ceid.upatras.gr . Στο ΘΕΜΑ του μηνύματος θα πρέπει να περιλαμβάνεται η λέξη ΟΣΥΛ.

 • Οι ημερομηνίες των συνεντεύξεων θα ανακοινωθούν στον ιστότοπο του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής (https://www.ceid.upatras.gr/el/announcements) και στον ιστότοπο του ΔΠΜΣ ΟΣΥΛ, https://hsis.upatras.gr/
 • Tα αποτελέσματα των αξιολογήσεων θα ανακοινωθούν στους παραπάνω ιστοτόπους.

Η επιλογή γίνεται κυρίως με συνεκτίμηση των εξής κριτηρίων: το γενικό βαθμό του πτυχίου/διπλώματος, τη βαθμολογία στα προπτυχιακά μαθήματα που είναι σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο του ΔΠΜΣ, την επίδοση σε διπλωματική εργασία, όπου αυτή προβλέπεται στο προπτυχιακό επίπεδο και την τυχούσα ερευνητική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υποψηφίου, τις συστατικές επιστολές και τη συνέντευξη του υποψηφίου.ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά στη δικτυακή διεύθυνση https://matrix.upatras.gr/sap/bc/webdynpro/sap/zups_pg_adm .

Τα δικαιολογητικά πρέπει να υποβληθούν εντός προθεσμίας, δηλαδή έως 18/7/2023 για όποιον επιθυμεί να αξιολογηθεί στη 1η Φάση ή έως 13/9/2023 για όποιον επιθυμεί να αξιολογηθεί στη                            2η Φάση.

Οι αιτήσεις που δεν είναι πλήρεις ή είναι εκπρόθεσμες δεν θα εξετάζονται και θα απορρίπτονται.

Μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις και όσοι θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στην εξεταστική  του Σεπτεμβρίου 2023.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά στη δικτυακή διεύθυνση https://matrix.upatras.gr/sap/bc/webdynpro/sap/zups_pg_adm .

Τα δικαιολογητικά πρέπει να υποβληθούν εντός προθεσμίας, δηλαδή έως 18/7/2023 για όποιον επιθυμεί να αξιολογηθεί στη 1η Φάση ή έως 13/9/2023 για όποιον επιθυμεί να αξιολογηθεί στη                            2η Φάση.

Οι αιτήσεις που δεν είναι πλήρεις ή είναι εκπρόθεσμες δεν θα εξετάζονται και θα απορρίπτονται.

Μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις και όσοι θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στην εξεταστική  του Σεπτεμβρίου 2023.

Τα δικαιολογητικά περιλαμβάνουν:

 1. Αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Κατά τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής θα βρείτε το έντυπο της αίτησης στην ηλεκτρονική σελίδα: https://hsis.upatras.gr/?page_id=375 .
 2. Αντίγραφα διπλωμάτων/πτυχίων ή πιστοποιητικά σπουδών (για τους διπλωματούχους/πτυχιούχους).
 3. Πιστοποιητικά αναλυτικής βαθμολογίας.
 4. Βιογραφικό σημείωμα, το οποίο θα περιλαμβάνει οπωσδήποτε στοιχεία για τις σπουδές, την ερευνητική ή και επαγγελματική δραστηριότητα.
 5. Αντίγραφα επιστημονικών δημοσιεύσεων (εφόσον υπάρχουν).
 6. Επάρκεια Αγγλικής Γλώσσας, που τεκμηριώνεται με σχετικά επικυρωμένα πιστοποιητικά.
 7. Δύο (2) συστατικές επιστολές.
 8. Φωτοτυπία ταυτότητας.
 9. Μία (1) πρόσφατη φωτογραφία ταυτότητας σε μορφότυπο .jpg ή .png

Το αρμόδιο όργανο του  Δ.Π.Μ.Σ. ως προς τα πτυχία/διπλώματα της αλλοδαπής ακολουθεί την κάτωθι διαδικασία όπως αναφέρεται συνδυαστικά στα άρθρα 298, 304 και 307 του Ν. 4957/2022, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Επιπλέον:

 • εφόσον ο τίτλος σπουδών συμπεριλαμβάνεται στον «Κατάλογο των αλλοδαπών ιδρυμάτων που απονέμουν τίτλους σπουδών που οργανώνονται μέσω συμφωνίας δικαιόχρησης με ιδιωτικούς φορείς στην Ελλάδα» του άρθρου 307 του Ν. 4957/2022, επιπροσθέτως των λοιπών δικαιολογητικών που καθορίζει, οφείλει να ζητήσει Βεβαίωση Τόπου Σπουδών, η οποία εκδίδεται και αποστέλλεται από το πανεπιστήμιο της αλλοδαπής για την εγγραφή για εισαγωγή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. Αν ως τόπος σπουδών ή μέρος αυτών βεβαιώνεται η ελληνική επικράτεια, ο τίτλος σπουδών δεν αναγνωρίζεται, εκτός αν το μέρος σπουδών που έγιναν στην ελληνική επικράτεια βρίσκεται σε δημόσιο Α.Ε.Ι.
 • Αν ίδρυμα ή τίτλος σπουδών δεν έχει καταχωρηθεί από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. στα μητρώα της παρ. 1 του άρθρου 304 του Ν. 4957/2022,  το Δ.Σ. του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. εξετάζει, αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν αιτήματος των φορέων της παρ. 4 του άρθρου 304 του Ν. 4957/2022, αν πληρούνται οι προϋποθέσεις του παρόντος Κεφαλαίου και με απόφασή του τα εντάσσει στα μητρώα.

Οι συστατικές επιστολές μπορούν να αποστέλλονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: secretary.postgraduate@ceid.upatras.gr . Στο ΘΕΜΑ του ηλεκτρονικού μηνύματος θα πρέπει να περιλαμβάνεται η λέξη ΟΣΥΛ.Πληροφορίες:

Σχετικές πληροφορίες παρέχονται:

α) από τη Γραμματεία του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, του Πανεπιστημίου Πατρών,

              Τηλ.: +30 2610 996940, +30 2610 996945

              e-mail: secretary.postgraduate@ceid.upatras.gr

              Διαδικτυακός τόπος: https://www.ceid.upatras.gr/

β) από το διαδικτυακό τόπο του ΔΠΜΣ ΟΣΥΛ https://hsis.upatras.gr/ .

γ) από το Διευθυντή του ΔΠΜΣ ΟΣΥΛ, Νικόλαο Σκλάβο, Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών, Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής.

              Τηλ.: +30 2610 996 983

              e-mail: nsklavos ΑΤ upatras DOT grΟ Διευθυντής του ΔΠΜΣ ΟΣΥΛ,

Νικόλαος Γ. Σκλάβος,

Αναπληρωτής Καθηγητής

Ηλεκτρονική Συμπλήρωση των Ερωτηματολογίων για το Εαρινό Εξάμηνο του Ακαδημαϊκού Έτους 2022-23

Η διαδικασία της ηλεκτρονικής συμπλήρωσης των ερωτηματολογίων για το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2022-23 από φοιτητές, θα πραγματοποιηθεί έως και 02 Ιουνίου 2023.

Δυνατότητα συμπλήρωσης των ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων για τα προπτυχιακά, εργαστηριακά και μεταπτυχιακά μαθήματα, έχουν οι φοιτητές που έχουν δηλώσει τα εν λόγω μαθήματα μέσω της ηλεκτρονικής γραμματείας του ενιαίου πληροφοριακού συστήματος του Ψηφιακού Άλματος εντός της περιόδου υποβολής των δηλώσεων.

Η ηλεκτρονική συμπλήρωση των ερωτηματολογίων από τους φοιτητές συμβάλλει στη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου και υλοποιείται με τρόπο που διασφαλίζεται η ανωνυμία τους. Η είσοδος στο ηλεκτρονικό σύστημα γίνεται μόνο με τους προσωπικούς κωδικούς του κάθε φοιτητή.

Για τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων και για περισσότερες πληροφορίες συνδεθείτε στο https://ps.modip.upatras.gr/.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ

Για τη συμπλήρωση του ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα:

Είσοδος στο https://ps.modip.upatras.gr/.
Σύνδεση με τη χρήση του UPnet ID και του προσωπικού κωδικού σας.
Επιλογή μαθήματος από τη λίστα των μαθημάτων που εμφανίζεται.
Συμπλήρωση του ερωτηματολογίου
Επιλογή «Υποβολή» ώστε να υποβάλετε το ερωτηματολόγιο για το συγκεκριμένο μάθημα.
Συνεχίζετε, σε χρόνο της επιλογής σας, τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων και για τα υπόλοιπα μαθήματα της λίστας.
Σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη Γραμματεία της ΜΟ.ΔΙ.Π. στο modipsecr@upatras.gr

– Από τη Γραμματεία

Διευκόλυνση των φοιτητών για την άσκηση εκλογικού δικαιώματος στις βουλευτικές εκλογές

Σας ενημερώνουμε ότι το Πρυτανικό Συμβούλιο, στην υπ΄αριθ. 129/15.5.2023 συνεδρίασή του, αποφάσισε ομόφωνα ότι τη Δευτέρα 22 Μαΐου 2023 δεν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα, εργαστηριακές, κλινικές, φροντιστηριακές ασκήσεις και εκπαιδευτικές ασκήσεις υπαίθρου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι φοιτητές (προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί) του Ιδρύματος για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

— Από τη Γραμματεία

Σεμινάριο CEID και Social Hour: “ACM, Open Science, and YeSQL: A Guided Tour through the Wonders of Scientific Societies, Scholarly Communication, and Database Technology”, Ομιλητής: Γιάννης Ιωαννίδης, Καθηγητής, Tμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Association for Computing Machinery (ACM).

Σας ενημερώνουμε για την παρακάτω ομιλία η οποία θα δοθεί στα πλαίσια της σειράς εκδηλώσεων “Σεμινάριο CEID και Social Hour” και των ΔΠΜΣ ΥΔΑ, ΣΜΗΝ και ΟΣΥΛ.

CEID Seminar και Social Hour: “Printed Intelligence: Machine Learning Classification with Printed Electronics”, Γιώργος Ζερβάκης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πατρών

Τίτλος:  ACM, Open Science, and YeSQL: A Guided Tour through the Wonders of Scientific Societies, Scholarly Communication, and Database Technology

Ομιλητής: Γιάννης Ιωαννίδης, Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΠΑκαι Πρόεδρος της Association for Computing Machinery (ACM)

Ημερομηνία-χώρος: Παρασκευή 12 Μαίου,  15:00-17:00, ΤΜΗΥΠ, Αμφιθέατρο Γ 

Περίληψη: 

As president of ACM, I have proposed the ACM 4.0 Initiative, whose implementation was recently launched publicly. Its goal is to recalibrate ACM for its fourth-quarter century of life and to help computing professionals in serving society through their profession. It comprises 10 presidential task forces (PTFs) that explore some core dimensions of the ACM vision and mission as well as its internal operations. One PTF is focusing on Open Science and how it can be adapted by the research community in computing, as it will play a fundamental role in how science is done in the coming decades.

Open Science is a new paradigm of doing research, which primarily involves making research data, research publications, and other findings openly available to the public. It also leads to new research assessment indicators, new open reviewing processes, and several other changes to the usual mode of scholarly communication, promoting collaboration, transparency, accountability, and reproducibility, resulting to more impactful outcomes for society. Leading the way globally, OpenAIRE is the data infrastructure I have been coordinating, being built to support the European Open Science policies and employing significant computing technology, especially machine learning and big data processing.

Building OpenAIRE has raised significant systems challenges, one of which is the perennial impedance mismatch between programming languages, e.g., Python, predominantly used for ML and other applications, and declarative database languages, i.e., SQL. To obtain the best of both worlds, my team has proposed YeSQL (in contrast of the recently dominant NoSQL trend), which embeds Python-based User Defined Functions (UDFs) into SQL in novel ways that capture high expressiveness, high usability in coding, and high performance (from a few factors to almost two orders of magnitude over the competitors).

This talk will start from describing the mission and vision of ACM and the main goals of the ACM 4.0 initiative. It will then dive into the essence of Open Science and what it will bring to our everyday life as researchers, highlighting the key aspects of the OpenAIRE data infrastructure. Finally, it will outline the main characteristics of YeSQL, and its preliminary achievement that promise balancing between the ease of Python coding and the scalable performance of database systems.

Σχετικά με τον ομιλητή: 

Yannis Ioannidis (Ph.D., Computer SciencesUC Berkeley; MSc, Applied MathematicsHarvard University; Diploma, Electrical EngineeringNational Technical University of Athens) is the President of the Association of Computing Machinery (ACM). He is a Professor at the Department of Informatics and Telecommunications of the National and Kapodistrian University of Athens as well as an Associated Faculty at the “Athena” Research and Innovation Center, where he also served as the President and General Director for 10 years (2011-2021). His research interests include Database and Information Systems, Data Science, Data and Text Analytics, Data Infrastructures and Digital Repositories, Recommender Systems and Personalization, and Human-Computer Interaction, topics on which he has published over 170 articles in leading journals and conferences and also holds four patents. His work is often inspired by and applied to data management and analysis problems that arise in industrial environments or in the context of other scientific fields (Social Sciences and Humanities, Life Sciences, Physical Sciences) and the Arts. He has been the coordinator and legal entity head of OpenAIRE, which implements the European policies on open access to research publications and data. He is the software director of the European Human Brain Projectflagship initiative, the coordinator of the EOSC Future strategic project, which implements the core elements of the European Open Science Cloud, and a coordinator or partner in tens of other European and national research and innovation projects. He has also led or is currently leading the creation of new international or spin-off companies. He is an ACM and IEEE Fellow, a member of Academia Europaea, and a recipient of several research and teaching awards. He is currently the Greek delegate to the European Strategy Forum on Research Infrastructures (ESFRI) and a co-chair of the Global Climate Hub of the UN Sustainable Development Solutions Network.

*** Ευχαριστούμε και τη Citrix για την ευγενική χορηγία της για το «Σεμινάριο CEID και Social Hour». ***

Ανανεώσεις Εγγραφών Εξαμήνου και Δηλώσεις Μαθημάτων, Εαρινό Εξάμηνο 2022-23

Σας ενημερώνουμε ότι άνοιξε για το ΔΠΜΣ ΟΣΥΛ η διακτυακή πύλη της ηλεκτρονικής γραμματείας για δηλώσεις μαθημάτων εαρινού εξαμήνου 2023 καθώς και για ανανεώσεις εξαμήνου και θα διαρκέσει από 30.03.2023 έως και 12.04.2023.

Ευγενικά σας υπενθυμίζουμε:

Σχετικά με τους κανόνες δήλωσης μαθημάτων υπενθυμίζουμε ότι για το πρόγραμμα ΔΠΜΣ ΟΣΥΛ :οι φοιτητές υποχρεούνται να δηλώσουν 5 μαθήματα = 2 βασικά (κορμού) και 3 επιλογής του Β’ εξαμήνου.

Για τη δήλωση ΜΔΕ αναφέρεται:

Στο νέο πρόγραμμα ΟΣΥΛ σύμφωνα με τον κανονισμό ορίζεται ότι η Εκπόνηση ΜΔΕ ορίζεται στο 3 εξάμηνο και εφόσον ο μεταπτυχιακός φοιτητής έχει εξεταστεί επιτυχώς στα 7 από τα 10 μαθήματα που είναι απαραίτητα για τη λήψη πτυχίου του ΔΠΜΣ.

Για το παλιό πρόγραμμα ΟΣΥΛ η ΜΔΕ ορίζεται από το 3ο εξάμηνο χωρίς περιορισμό.

Προσοχή: Για παλαιό και νέο πρόγραμμα ΔΠΜΣ ΟΣΥΛ

Για την εκπόνηση της ΜΔΕ εφόσον πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις (για το νέο πρόγραμμα ΟΣΥΛ), οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες, θα πρέπει να υποβάλλουν εντύπως αίτηση ορισμού Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας προς την ΕΠΣ του ΔΠΜΣ με ενδεικτικό θέμα ΜΔΕ και ορισμού τριμελούς με τη συγκατάθεση μέλους ΔΕΠ, που θα είναι ο επιβλέπων της εκπόνησης.

Η δήλωση της ΜΔΕ θα πρέπει να κατατίθεται προς έγκριση στη Γραμματεία, τουλάχιστον ένα εξάμηνο πριν την ολοκλήρωση της.

Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση- απορία.

– Από τη Γραμματεία του ΔΠΜΣ ΟΣΥΛ

1st Meet-Up Φοιτητικού Συλλόγου, Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής

 

Τεχνητή Νοημοσύνη
Τα Όρια και οι Δυνατότητες στον κόσμο του Αύριο”


Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023, Αμφιθέατρο Γ, ώρα 12:30 μμ.


Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο.